Visoke temperature

U ljetnim mjesecima u Hrvatskoj temperature zraka često prelazi 30 c° pa planinari koji se kreću na otvorenome često borave u nepovoljnim mikroklimatskim uvjetima.  Po definiciji, mikroklima je klima nekog manjeg prostora koja je različita odklime koja na tom prostoru vlada. U čimbenike mikroklime spadaju temperatura, relativna vlaga zraka, sunčeva radijacija i brzina kretanja zraka.

Temperatura je fizikalna veličina kojom se izražava toplinsko stanje tvari u ovom slučaju zraka. Solarno zračenje je kratkovalno zračenje koje Zemlja dobiva od sunca, a podrazumijeva UV (ultra ljubičasto) zračenje, svjetlost i R (infracrveno) zračenje. Brzina kretanja zraka tj., u ljetnim mjesecima, pri visokim temperaturama, kretanje zraka stvara dojam da je temperatura niža od izmjerene i stvara lažan osjećaj ugode.  Vlažnost predstavlja ukupnu količinu vodene pare u atmosferi.

Pri kretanju tijekom stanja visokih temperatura važno je spomenuti i osobne čimbenike koji utječu na planinarenje, a to su izolacijska svojstva naše odjeće i metabolička toplina. Odjeća koju nosimu mora moći omogućiti hlapljenje znoja dok metaboličku toplinu reguliramo većim ili manjim naporom pri kretanju.

Pri kretanju u uvjetima visokih temperatura pojavljuju se zdravstvene tegobe koje zahvaćaju cijelo tijelo, a mogu imati slijedeće oblike:

 • Dehidracija je prevelik gubitak tekućine iz organizma i prvi je problem koji se javlja pri kretanju na vrućini. Znakovi koji upućuju na povećani gubitak tekućine su žeđ, suha usta, ubrzan radi lupanje srca. Dehidracija rezultira smanjenjem fizičkih sposobnosti, posebno izdržljivosti te ometanjem mentalnih funkcija. Izloženim planinarima treba omogućiti nadoknadu tekućine i redoviti odmor.
 • Toplinski grčevi nastaju nakon velikih fizičkih opterećenja kod osoba koje se mnogo znoje, zbog čega se smanjuje količina vode i soli u organizmu. Taj gubitak soli u mišićnim stanicama izaziva bolne grčeve u rukama, nogama ili u području trbuha. Potrebna je nadoknada tekućine s elektrolitima i odmor
 • Nesvjestice uslijed vrućine obilježene su slabošću i gubitkom svijesti, češće u neaklimatiziranih planinara. Da bi se nesvjestice spriječile potrebno je osigurati dovoljno tekućine s elektrolitima i redovite odmore.
 • Toplinska iscrpljenost je posljedica dugotrajnog i intenzivnog kretanja pri visokim temperaturama uz neadekvatan unos tekućine i soli. Prisutni su grčevi u mišićima, koža je hladna, vlažna i često blijeda, javlja se glavobolja, umor, mučnina, povraćanje, ubrzani rad srca, ubrzano i plitko disanje, nervoza, nesvjestica. Ako se ne liječi toplinska iscrpljenost može dovesti do toplinskog udara. Potrebno je planinara skloniti sa sunca, staviti mu hladne obloge, dati tekućinu s elektrolitima i omogućiti odmor.
 • Toplinski udar je najozbiljnija tegoba uzrokovana dugim i intenzivnim izlaganjem visokim temperaturama. Posljedica je potpunog sloma prirodnih mehanizama koji reguliraju tjelesnu temperaturu. Kod toplinskog udara temperatura tijela može dosizati vrijednosti iznad 40 C,koža je crvena, suha, vruća i bez znoja, otkucaji srca su ubrzani, disanje je plitko, a javlja se vrtoglavica, jaka glavobolja uz mučninu i povraćanje te smetenost i gubitak svijesti. Toplinski udar je potencijalno smrtonosno stanje i zahtijeva brzu medicinsku intervenciju. Potrebno je pozvati hitnu medicinsku pomoć (112) ili Hrvatsku gorsku službu spašavanja i odmah potom pristupiti pružanju prve pomoći.Osobu je potrebno poleći tako da joj noge budu podignute iznad razine srca, staviti joj hladne obloge, po mogućnosti je dodatno hladiti ventilatorom te omogućiti dovoljno tekućine s elektrolitima. U slučaju da je osoba bez svijesti treba je staviti u bočni položaj da se omogući normalno disanje.
 • Sunčanica je oblik toplinskog udara s dodatnim djelovanjem sunčevih zraka na zatiljak glave. Blaži oblik očituje se slabošću, mučninom, povraćanjem, glavoboljom, vrtoglavicom, nemirom, crvenilom u licu i zujanjem u ušima, a u teškim slučajevima nastupit će omamljenost, širenje zjenica, ubrzan rad srca, plitko ubrzano disanje i gubitak svijesti.Sunčanica je vrlo ozbiljno stanje koje u pojedinim slučajevima može završiti smrtnim ishodom. Potrebno je poduzeti jednake mjere kao i kod toplinskog udara.
 • Pri kretanju na otvorenom u uvjetima visokih temperatura i pri djelovanju sunčevog zračenja mogu se pojaviti lokalne promjene na koži onih dijelova tijela koji se više znoje i zagrijavaju ili su izloženi suncu.
 • Zbog preobilnog znojenja nastaju osipi, koji izgledaju kao nakupina prištića ili plikova najčešće na vratu, gornjem dijelu prsa, ispod grudi, na preponama i na unutarnjem dijelu lakta. Treba skratiti izloženost visokim temperaturama i tako smanjiti znojenje te omogućiti održavanje higijene.
 • Uslijed dugotrajnog izravnog djelovanja sunca nastaju opekline. Kod jačih opeklina izbijaju mjehuri ispunjeni seroznom tekućinom  te opći simptomi kao što su glavobolja, malaksalost, mučnina, povraćanje i proljev. Da bi se spriječile ove promjene treba smanjiti izloženost suncu, a opekline liječiti na adekvatan način.
 • Uslijed dužeg izlaganja sunčevim zrakama može se također razviti alergija na sunce.
 • Nakon dugogodišnje izloženosti suncu moguć je razvoj zločudnih tvorbi na koži, koje obuhvaćaju različite oblike, od prekarcinoznih promjena kao što je aktinička keratoza, do različitih vrsta zločudnih tumora kože, kao što su karcinomi i melanom. Potrebno je priradu zaštiti kožu izloženu suncu nošenjem lagane odjeće i pokrivala za glavu te pratiti sve promjene na koži tijela.

Preporuke vodičima pri organizaciji i izvođenju tura tijekom uvjeta visokih temperatura:

 • organizacijske mjere: osiguranje napitaka, osiguranje odgovarajućih odmora u hladu, izbjegavanje kretanja u najtoplijem dijelu dana (od 11 do 15 sati)
 • prepoznavanje simptoma bolesti,izobrazba za pružanje prve pomoći.
 • praćenja uvjeta: mjerenje temperature zraka, relativne vlage zraka, itd.
 • izbor prikladne odjeće: pokrivala za glavu i vrat (šešir, šilterica), UV i coolmax zaštita
 • prevencija zdravstvenih tegoba: unos najmanje 2 litre vode na dan, izbjegavanje alkohola, gaziranih pića, napitaka s kofeinom i s puno šećera, sunčane naočale