Riječ pročelnika

Dragi planinarski vodiči SPV-Zagreb

Mi vodiči smo prije svega  planinari udruženi u svoje planinarske udruge i članovi HPS-a u koje smo ušli kako bismo planinarenjem ostvarili želju da zdravim kretanjem uživamo u ljepotama planina i upoznamo razne krajeve, a sve to doživljavamo kao svoj osobni užitak.

Osim posebnosti osobnog užitka, nas planinare koji volimo hodanje i prirodu krasi različitost  u starosnoj dobi, fizičkoj spremi  i stručnoj osposobljenosti, te u radu s planinarima s posebnim potrebama. Bez obzira na te različitosti odlično funkcioniramo na zajedničkim izletima i druženjima.

Kako ta različitost planinara obuhvaća i različite sklonosti koje su dio planinarenja, učlanjenjem u HPS kroz razne specijalnosti, na primjer  alpinizam, speleologiju, zaštitu prirode, HGSS i drugo imamo i vodičku službu. Danas slobodno možemo reći da u svim tih specijalnostima imamo i vodiče jer se pokazalo da bez znanja vodiča nema sigurnog vođenja grupa.

Za nas planinare vodiče planinarstvo je dio svakodnevnog života. S razvojem planinarstva u Hrvatskoj potrebna je sve veća logistika kojom se ulazi u sve interesne sfere društva. Potrebom društva  za našim stručnim specijalnostima pomalo se ugrožava naš osobni užitak. Međutim, mi planinari vodiči HPS-a ustrajemo u činjenici da smo entuzijasti koji s užitkom vodimo naše članove na izlete.

Vodiči bi po mojem mišljenju trebali biti motivirani da u planinarenju osim svojeg osobnog uživanja pokažu sposobnost organiziranja i vođenja ljudi na izlete uz navedene  specijalnosti u planinarstvu na zadovoljstvo vođenih grupa, prihvaćajući odgovornost za njihovu sigurnost pri odlasku i  sretnom  povratku kućama. Za dobro i odlično vođenje grupa planinara dobar vodič  postaje se isključivo svojom  dobrom pripremom i svojim autoritetom, ali  samo svojim znanjem postiže se povjerenje grupe. Svoja znanja razvijamo stalnom edukacijom i vježbanjem, što omogućuje i program rada naše stanice.

Danas na području naše stanice imamo oko 250 registriranih vodiča raznih kategorija, od toga je polovica  članova naše stanice. Dakle, kroz minuli rad naše stanice povećala se brojnost vodiča zato nam je primarno da podižemo i njihovu kvalitetu. Rad naše stanice je volonterski, zasnovan na entuzijazmu  vodiča. Nemamo svoje prostorije ili ured pa sastanke upravnog odbora održavamo  privatno kod naše članice ili se dogovaramo elektronskim poštom i na sastancima SPVZ-a.

Za pohvalu je  da su vodiči iz naše stanice prepoznati u svojem radu te izabrani u razna tijela HPS-a i Komisije za vodiče HPS-a tako da preko njih lakše dolazimo do informacija te  možemo slati naše ideje o unapređenju vodičke službe.

Ovom prilikom pozivam sve članove naše stanice da se svojim prijedlozima, idejama ili problemima  uključe u rad vodičke službe u cjelini na sastancima stanice, gdje se može voditi rasprava u širem auditoriju, ili pisanim putem na adresu SPVZ-a.

Eugen Zobaj,  pročelnik Stanice planinarskih vodiča Zagreb