Riječ pročelnika

Alan Čaplar 3 - Elma OkićPoštovani planinarski prijatelji!

Planinarenje nije besciljno lutanje po planinama i osvajanje već osvojenih vrhova s kojih ćemo ionako ubrzo trebati sići; naprotiv, planinarenje je način i stil života, čitav niz aktivnosti koje čovjeku život čine ugodnijim, zanimljivijim i ljepšim. Biti planinar znači obilaziti i upoznavati ljepote Zemlje, uživati u prekrasnim gorskim vidicima, stjecati nove prijatelje. Odlazak u prirodu i kretanje na čistom planinskom zraku predstavlja aktivan način odmora, koji unatoč uloženom tjelesnom naporu, čovjeka ispunjava novom snagom i zadovoljstvom. Ipak, valja uvijek imati na umu da za doživljavanje i uživanje nisu neophodne daleke i visoke planine, ni vedar i sunčan dan, ni očaravajući vidici, već prije svega ljubav prema planinama i planinarenju. Radost i sreću treba, prije svega, pronaći u sebi.

Osnovna zadaća planinarskih vodiča je planinarima omogućiti ostvarenje osobnog užitka, vodeći pritom računa da njihovo kretanje u planinama bude zanimljivo, sigurno i svrsishodno. Upravo je zato zadaća planinarskih vodiča iznimno važna i odgovorna. Premda se neupućenima čini mnogo jednostavnijim, sigurno i kvalitetno vođenje u planinama zahtijeva mnoga znanja, vještine i uz to velik trud. Osim toga, preduvjet za vođenje ljudi u planinama je visoka razina planinarskog znanja i ljudskih vrlina.

Među temeljnjim zadaćama Stanice planinarskih vodiča Zagreb je okupljanje vodiča radi edukacije, izvođenja zajedničkih vježbi i unaprjeđenja vodičke djelatnosti na širem zagrebačkom području. U članstvu SPV-a Zagreb je velik broja planinarskih vodiča, osposobljenih i uvježbanih za sigurno vođenje planinara po planinama u svim godišnjim dobima. Stanica planinarskih vodiča Zagreb važna je sastavnica Vodičke službe Hrvatskog planinarskog saveza i ujedno jedna od najsnažnijih stručnih udruga u Hrvatskom planinarskom savezu.

Imajući to u vidu, sve zainteresirane vodiče, planinare i suradnike pozivam da suradnjom u Stanici planinarskih vodiča Zagreb unaprijede svoja planinarska iskustva, znanja i vještine te ostvare svoje planinarske ciljeve.

Alan Čaplar, pročelnik SPVZ