Povijest

Organizirano planinarstvo u Hrvatskoj započelo je osnivanjem HPD-a 1874. godine. Zabilježeno je da je prvi organizirani izlet izveden 1875. godine, i to na Oštrc i Plešivicu u Samoborskom gorju. Prvim planinarskim vodičem u Hrvatskoj smatra se lugar Jakob Mihelčić iz Begova Razdolja koji je zagrebačkom planinaru Dragutinu Hircu otkrio putove u teško prohodne predjele Velike Kapele.

U namjeri da organizira i unaprjedi vodičku djelatnost Hrvatski planinarski savez 1961. osnovao je stručnu komisiju za vodiče kojoj je na čelu u početku bio istaknuti zagrebački planinar i vodič Božidar Škerl. Tri desetljeća na čelu Komisije za vodiče HPS-a bio je zagrebački vodič i instruktor Darko Luš, a danas je na čelu Komisije za vodiče također član SPV Zagreb Dorijan Klasnić. Glavni cilj Komisije za vodiče HPS-a od početka je bio osposobljavanje i usavršavanje vodiča te unaprjeđivanje njihovog rada u planinarskim društvima i klubovima.

Na poticaj Komisije za vodiče HPS-a i Planinarskog saveza grada Zagreba 12. prosinca 1968. osnovana je prva stanica vodiča u Zagrebu, kao teritorijalna jedinica Vodičke službe HPS-a. Stanica planinarskih vodiča Zagreb okupljala je iskusne planinare koji su djelovali kao vodiči u svojim matičnim društvima: Zagreb-Matica, PDS Velebit, Sljeme, Grafičar, Runolist, Sutjeska, Prijatelj prirode, Zanatlija i Vihor. Stanica je u prvoj godini djelovanja imala 25 vodiča i 10 pripravnika.

Od početaka razvoja vodičke djelatnosti u Hrvatskoj, vodiči iz Stanice planinarskih vodiča Zagreba aktivno sudjeluju u raznovrsnim planinarskim akcijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Obučavaju sebe i druge, planinare i penju samostalno ili vodeći grupe, podržavaju značajne akcije HPS-a te rade na dobrobit planinarske zajednice.

U 2009. godini Stanica planinarskih vodiča Zagreb registrirana je kao udruga građana i udružena u Hrvatski planinarski savez. Stanica je formirala svoje oružarstvo i knjižnicu te organizira redovne vježbe za vodiče sa šireg zagrebačkog područja. SPV Zagreb istaknula se kao jedan od nositelja projekta Via Dinarica i izvedbeni partner UNDP-a na trasiranju puta u Hrvatskoj, a danas je partner Udruge Via Dinarica Croatia. Članovi SPV Zagreb redovito obavljaju zadaće pripreme planinarskih staza i vođenja posjetitelja na natjecanju “Snow Queen Trophy” na Sljemenu. Pročelnik Stanice od 2009. do 2014. bio je Davor Banić, a od 2014. pročelnik je Alan Čaplar. Stanica planinarskih vodiča Zagreb po opsegu aktivnosti, broju članova i kvaliteti rada ubraja se među vodeće u Hrvatskoj.