SPV Sarajevo

1 Amblem SPVSAStanica planinarskih vodiča Sarajevo (SPVSA) osnovana je 2013. godine kao prva Stanica planinarskih vodiča na području Bosne i Hercegovine. Stanica je osnovana s ciljem organizacije, koordinacije, usmjeravanje i podizanje kvaliteta vodičke djelatnosti kroz školovanja i stručna usavršavanja planinarskih vodiča i instruktora.

Osnovni zadatak Stanice je organizacija i vođenje planinarskih tura, izleta i pohoda u u zemlji i inozemstvu, u svim vremenskim uvjetima kroz razvijanje i očuvanje planinarskih tradicija i vrijednosti kao i kulture boravka u prirodi, planinama i planinskim objektima. Stanica planinarskih vodiča Sarajevo je registrirana kao pravni čimbenik, djeluje u skladu s odgovarajućim pravilnicima (Pravilnik o radu komisije za vodiče, Pravilnik za školovanje vodiča i instruktora te njihovo licenciranje) koji su usklađeni sa standardima UIAA.

IMG_00081aaa

 

 

 

 

Krajem 2013. godine u Sarajevu su potpisani Sporazumi o međusobnoj suradnji i partnerstvu između Stanice planinarskih vodiča Sarajevo, Split i Zagreb. Sporazum su potpisali načenici/pročelnici Stanica planinarskih vodiča i to: Davor Ciganković  – Sarajevo, Denis Vranješ – Split i Davor Banić – Zagreb.

Sporazumom je predviđena suradnja i partnerstvo u slijedećim segmentima djelatnosti:

  • unaprijeđenje vodičke djelatnosti i razvoj volonterstva u sportu planinarstvo,
  • suradnja u osposobljavanju kadrova prema međunarodnim stadardima,
  • provođenje projekata od obostranog interesa u skladu sa statutima i ciljevima matičnih planinarskih saveza,
  • suradnja kroz zajedničke nastupe u prilikama zajedničkog interesa, razmjena iskustava, praksi i usklađivanje vodičkih standarda,
  • saradnja pri iniciranju, kandidiranju i provođenju aktivnosti podržanih od strane EU fondova,
  • zajednički interesi i suradnja na projektu „Via Dinarica“,
  • zajednički nastup i koordinacija djelovanja prema ostalim čimbenicima vezanim za vodičku djelatnost u planinarstvu Bosne i Hercegiovine i Hrvatske kao i ostalim zemljama članicama UIAA i BMU.