Planinarski ruksak

Planinarski ruksaci izrađuju se od poliamida i poliestera. Ima ih raznih veličina i oblika, a uglavnom se dijele na jednodnevne, dvodnevne i transportne te hodačke (trekking, hiking) i alpinističke (climbing) što je uglavnom odmah razvidno po položaju pojasa. Hodački ruksaci većinu težine prenose na bokove a penjački ostavljaju dovoljno prostora za hodački/penjački pojas.

Ruksak ne bi smio biti puno širi od leđa (treba izbjegavati bočne džepove) da ne stvara problem kad se prolazi kroz uže prolaze i šikaru. Naramenice ruksaka u kojem se planira nositi veća težina trebaju biti široke i podstavljene.

Najvažnije od svega način je slaganja opreme u ruksak.

Prvo treba obratiti pažnju na potrebe pri hodnji. Oprema koja nam može biti potrebna treba biti lako dostupna. Komplet prve pomoći, kapa, rukavice, kompas, karta i sl. treba pakirati na način da se vrlo jednostavno i brzo do njih može doći dok ostatak opreme treba biti pakiran na preporučeni ergonomski način. Obratite pozornost na kapu ruksaka koja ne smije biti preteška i prenatrpana naročito kod polu praznog ruksaka jer može zanositi ruksak a time i tijelo.

Slaganje opreme na ruksak, osim u nekim posebni situacijama, nije preporučljivo. Kretanje kroz prirodu može nas dovesti u razne situacije i svaki višak opreme koji nije uredno spremljen u ruksak potencijalni je problem (može otpasti, oštetiti se, smočiti se, zapeti o granu, ograničit mobilnost ili čak i dovesti do ozljede – naše ili osoba iza i ispred nas). Ako smo ograničeni prostorom onda treba slijediti neka pravila: opremu treba slagati “u visinu”.  Hodačke štapove treba spremati na način da je vrh okrenut “na dolje”, a  sva oprema koja ima oštre bridove mora biti izolirana.

Kod kretanja bitno je pomoću zatezača i pojasa ruksaka raspodijeliti težinu na kukove a ruksak uvijek održavati uspravnim. Gravitacijski centar ruksaka uvijek mora biti što bliži sredini lopatica.

Ne postoji zacrtano pravilo, ali preporuča se na turama tijekom kojih uglavnom prelazimo ravan teren da ruksak pakiramo na način da su najteže stvari raspoređene po sredini ruksaka što bliže lopaticama, dok kod uspona stvari pakiramo niže u ruksaku, ali nikako na samo dno, kako bi isti stajao što uspravnije u odnosu na tijelo (vidi slike – izvor www.superpremiumshop.com).

Pri pakiranju obratite pažnju na preporuku vodiča: nepotrebno ostavite kod kuće! Tjelesno zdrava osoba ne bi trebala tijekom dužeg perioda nositi više od 20-25% vlastite težine.

 S razvojem moderne opreme i smanjenim volumenima i težinama stvari se mijenjaju i pristup je sve više i više individualan, ipak vodiči preporučuju da se na jednodnevnim izletima koriste ruksaci do 30l volumena, na dvodnevim do 50l a višednevne ture iziskuju korištenje i ruksaka volumena do 70-100 l zapremine.