Planinarska oprema

Boravak u prirodi, u mnogim različitim vremenskim i ostalim okolnostima, kako bi bio siguran i ugodan, zahtjeva i korištenje odgovarajuće opreme. U planinarstvu opremu dijelimo na osobnu i zajedničku.

Sezona planinarenja traje cijelu godinu stoga se planinarska oprema može podijeliti i na ljetnu i zimsku, a treba biti prilagođena planini, vremenskim prilikama, godišnjem dobu i trajanju ture. Postoje bitni čimbenici kvalitete kod opreme što ne znači da nam baš za svaku turu treba i najkvalitetnija oprema. Opremu treba čuvati i održavati te po potrebi mijenjati ovisno o njenoj primjeni i specifikacijama.


Osobna oprema – odjeća

Odjeću možemo razvrstati po tri osnovna ključa – ljetnu, zimsku i standardnu.

U ljetnu odjeću ubrajamo:

 • Duge brzosušeće hlače (mogućnost pretvaranja u kratke)
 • Brzosušeće majice kratkih rukava
 • Pamučno ili sintetičko donje rublje
 • Planinarske čarape manje i srednje debljine s pojačanjima
 • Kapa sa zaštitom od sunca ili tubularne marame

Kod ljetne odjeće korisno je da imaju posebne antibakterijske premaze ili da su izrađeni od materijala otpornih na UV zrake poput Coolmax-a.

U zimsku odjeću ubrajamo:

 • Duge brzosušeće hlače i/ili hlače otporne na vodu i/ili vjetar
 • Brzosušeće majice kratkih i dugih rukava
 • Pamučno ili sintetičko donje rublje
 • Planinarske čarape srednje i veće debljine s pojačanjima
 • Kapa sa zaštitom od vjetra i hladnoće ili tubularne marame
 • Vjetrovku jačih performansi (npr. gore-tex ili sl.)

Kod zimske odjeće korisno je da imaju posebne vodo-odbojne premaze ili da su izrađeni od materijala koji s tijela prenose vlagu (znoj).

Standardna odjeća je ona odjeća koja može biti od koristi i ljeti i zimi i ne treba se ustručavati imati je u ruksaku bez obzira na trenutne vremenske okolnosti.

 • Flis jaknu ili majicu
 • Rukavice (tanje ili zimske)
 • Kabanicu ili kišnu vjetrovku
 • Razne jakne ili prsluke od materijala otpornih na vjetar
 • Razne jakne od materijala koji generiraju toplinu (perje ili primaloft)
 • Gležnjače

Kod standardne odjeće korisno je da je izrađena od materijala koji su tehnički i da je što multifunkcionalnija.


Osobna oprema – obuća

U planinarstvu uglavnom kao obuću koristimo planinarske cipele (gojzerice) no neki oblici kretanja u planinama traže specijaliziranu obuću poput tourno skijaških, cipela za penjanje u stijeni, canyoning ili treking cipela. Gojzerice su u pravilu izrađene od sintetičkih materijala i/ili kože s posebnim oplatama otpornima na klizanje. Dijelimo ih na ljetne, zimske i visokogorske.

Cipele za planinarenje ljeti mogu biti visoke ili poluvisoke te su u pravilu savitljive oplate (džona) i nisu nužno tretirane vodoodbojnim premazima i materijalima.

Cipele za planinarenje zimi (ili u uvjetima koji nisu ljetni) u pravilu su visoke, čvršće, toplije i vodoodbojne te rigidnijeg džona.

Visokogorske cipele uvijek su visoke ili vrlo visoke, rigidnog džona te mogu biti u potpunosti napravljene od plastike ili s inkorporiranim gležnjačama.


Osobna oprema – ostalo

Osim odjeće i obuće svaki planinar sa sobom bi trebao imati još i:

Paket prve pomoći s astro folijom, kontejner za vodu, pribor za preživljavanje, čeonu lampu, hodačke štapove, vreću za spavanje, naprtnjaču.

Oprema za noćenje u planini

Noćenje u zatvorenom (zatvorenom/zidanom objektu) obično se smatra boravak u nekom održavanom planinarskom objektu. Kako su to ipak objekti u kojima često boravi veliki broj ljudi postoje pravila (Kućni red) ponašanja pa i donekle i uvriježena oprema za boravak u takvim objektima: papuče, čista zamjenska odjeća, higijenski proizvodi, itd.

Noćenje u skloništima ne zahtjeva neku posebnu opremu ali uglavnom iziskuje korištenje bolje vreće za spavanje dok u domovima to nije uvijek nužno.

Noćenje “na otvorenome”, a to može biti prinudno (bivakiranje) ili planirano (kampiranje) ipak iziskuje određenu dozu pripremljenosti koja uključuje korištenje: cerade, bivak vreće, šatora i raznih vrsta podložaka (karimata).


Druga važna oprema

Instrumenti za navigaciju (kompas, GPS, itd.) i ostala mjerenja (vrijeme, visina i sl.), (Planinarska) karta područja,  opremaza osiguravanje pri planinarenju, papir i olovka.


Oprema za osiguravanje pri planinarenju – užad

Današnja užad su načinjena od sintetičkih vlakana, tj. od posebne vrste najlona a sastoji se od:

 • Jezgre – koja je sastavljena od uzdužno postavljenih tanka vlakana i ima nosivu funkciju
 • Zaštitne košuljice – koja je zapravo gusto tkana cijev koja štiti jezgru od oštećenja

Mnoga od današnih užadi su dodatno zaštićena impregnacijom koja smanjuje moć upijanja vode, što olakšava njihovim rukovanjem u zimskim uvijetima.

Modernu užad dijelimo u dvije glavne skupine, s obzirom na njihovu moć rastezanja:

 • Statička užad –  jako se malo rastežu i koriste se u speleologiji
 • Dinamička užad – rastežu se – amortiziraju pad i koriste se za penjanje.


Oprema za osiguravanje pri planinarenju – sponke

Potrebni su nam gotovo za svaku sitnicu, skoro svaki manevar s opremom uključuje upotrebu sponki. To su metalne karike s vratašcima koje se mogu otvoriti i zatvoriti, a služe za brzo međusobno povezivanje razne opreme: užeta, zamki, šivanih traka, klinova, zaglavaka, spravice za osiguravanje…


Planinarska oprema prikuplja se godinama.
Ključ prikupljanja planinarske opreme jeste naći ravnotežu između nabavke kvalitetne, ključne i sigurnosne opreme (skupe) i one potrošne tj. opreme čije karakteristike ne nužno ugrožavaju naš užitak u planinama ili eventualno zdravlje (manje skupe).

Upute proizvođača, korisni savjeti iskusnijih i stručnih kolega/ica, informacije s mreže i raznih planinarskih portala te osobne predispozicije ključni su u pripremi nabavke, održavanju i korištenju planinarske opreme.