Krplje

Krplje su nastavak na gojzericu namjenjen kretanju po snijegu. Rade na način da prenose težinu osobe na šire područje te sprečavaju puno propadanje u snijeg.

U prošlosti krplje su bile osnovni alat lovaca i trgovaca – Ötzi–  koji su se morali kretati i kada snježni pokrivač prekrije uobičajene rute. Danas u alat nadzornika u parkovima prirode i sportaša i rekreativaca. Da, upravo tako, sportaša! Hodanje u krpljama, u nekim sjevernim zemljama je sport, i to najstariji među svim, uvjetno rečeno, granama kretanja u planinarstvu. Popularizirali su ga veterani francusko-britanskih ratova na području Kanade krajem 18. i početkom 19. st. Koristeći krplje, preuzete od lokalnih indijanskih plemena, francuski vojnici ostvarivali su značajnu prednost nad svojim protivnicima, britanskim crvenim mundirima.

U prošlosti, a poneki entuzijast koristi ih i danas, izrađivale su se od drveta i kože te kasnije od aluminija i kože. Današnje, moderne, krplje izrađuju se od izdržljivih plastičnih materijala i uglavnom se dijele na trkaće, rekreacijske i planinarske.

No to nije sve! Razlikujemo ih i po oblicima i načinima pričvršćivanja na gojzerice. Naravno, što je snijeg “mekši” to bi krplja trebala biti veća, ali oprez! Ako se krećemo po šumskim stazama, po kamenim stepenicama ispod snijega, ipak bi nam korisnija bila manja površina kako ne bi došlo do pucanja ili zaplitanja. Gorski Kotar je idealan za hodanje u krpljama zimi, a kroz njegove šume i krš, ipak bolje ne imati predugačke ili preširoke krplje. Takvi modeli ipak su prilagođeni bespućima Kanade ili Rusije.

Kod visokogoraca krplje nisu previše popularne jer na strminama i krpicama leda NE zamjenjuju dereze, a nisu baš niti lagan komad opreme za nositi na ruksaku. No svatko tko je pristupao nekom alpskom vrhu npr. južnom stranom sigurno je katkad poželio da ih ipak ima sa sobom dok ne stigne do gornjih granica tvrđeg snijega i leda. Planinarski skijaši taj problem rješavaju skijama, a nama pješacima ostaje odluka: propadanje ili krplje!

Najmodernije (i najskuplje) varijante krplji olakšavaju kretanje po strminama na način da propuštaju petu kroz tijelo krplje i olakšavaju kretanje adekvatnim položajem stopala. Sve moderne krplje mogu povisiti petu i olakšavati uspon.

Ali vratimo se u Gorski Kotar. Područje NP Risnjaka i Samara raj su za hodače u krpljama. Toliko širokih šumskih staza s puno snijega koji se zadrži i do kasnijih mjeseci u godini neopravdano stoje ne-hodane i zovu nas na «krpljarenje», naravno uz za to osposobljenog vodiča HPS-a.