Gležnjače

Ispravan par gležnjača (gamaša) za vas ovisi od aktivnosti koju ste planirali i uvjetima koje očekujete pa tako postoji nekoliko vrsta:

 

Planinarske gležnjače koristimo kao osnovnu zaštitu od stijena, rose i lagane kiše tijekom izleta u srednje zahtjevnim uvjetima.

Alpske gležnjače oblikovane za srednje-gorsko planinarenje, hodanje na krpljama, pješačenje i tourno skijanje. Ova vrsta gležnjača pruža dodatnu zaštitu od vode i snijega.

Ekspedicijske gležnjače pružaju snažnu zaštitu i  dodatnu izolaciju za višednevnni boravak u visokom gorju u otežanim uvjetima.

Gležnjače za žene nisu same po sebi vrsta ali obzirom na stil i oblik prilagođenije su obliku ženske noge.

Isto tako, dodatnu podjelu možemo odrediti kao niske i visoke gležnjače gdje je vrlo jasno da one niže nisu primjerene težim uvjetima, naročito dubokom snijegu.

Dijelovi glažnjača:

  • Sustav zatvaranja/otvaranja uglavnom je postavljen po dužini gležnjače te koristi čičak i zatvarač.
  • Gornje zatvaranje glježnjače najčešće koristi sustav drukera i elastičnog zatezača.
  • Donje osiguranje gležnjače najčešće je izrađeno od kože, sintetike ili čelika s napomenom da pri korištenju dereza na gojzericama, koža i sintetika mogu biti presječene.

Poput odjeće, materijali od kojih se izrađuju gležnjače ovisni su od učinka koji očekujete. Kod većine gležnjača donji dio je otporniji na habanje dok je gornji dio vodoodbojniji. Najčešće nailazimo na gležnjače od sljedećih materijala:

  • Gore-Tex®: Ovaj dobro poznati laminat pruža vrhunsku vodoodbojnost, zaštitu od vjetra i solidno diše. Idealan je za vrlo mokre i snježne uvjete.
  • Cordura® : Ovaj vrlo otporan najlonski materijal oblikovan je kako bi izdržao trenje na ledu, stijeni i poneki susret sa šiljcima dereza.
  • Najlon: Najosnovnije gležnjače vrlo su lagane i najčešće presvučene poliuretanskim najlonom.  Idelne su za imati na dnu ruksaka i vaditi po potrebi u slaučaju kraćeg korištenja. Slabo dišu.
  • Schoeller®: Ovaj materijal najbolje prijanja uz nogu i pruža soft-shell zaštitu od od nižih temperatura i dijelom vjetra. Niej vodoodbojan.

Savjeti:

Obratite pozornost da vam gležnjače dobro prijanjanju uz nogu te da odgovoaraju veličini vaše gojzerice. Cilj vam je postići što veću nepropusnost.

Kada ih koristite u kombinaciji s navlačnim hlačama, nosite ih ispod njih.

Izvor fotografija: www.deuter.com

Dorijan Klasnić