Cepin

Kako odabrati cepin?

Alpinisti, planinski skijaši, penjači u ledu i visokogorci koriste cepine u svojim planinskim aktivnostima. Odabir najboljeg cepina temelji se na vašoj visini i aktivnosti te odnosu duljine, težine, oblika i CEN ocjene cepina.

Kratka povijest cepina

Koliko je poznato, cepini postoje u Alpama od 1700-tih kada su ih prvi planinari koristili za savladavanje vrhova poput Mont Blanca ili Matterhorna. Vremenom je cepin ušao i u opću kulturu te postao simbol poveznice ljudi koji penju u planinama.

Dijelovi cepina

Glava: glava cepina sastoji se od spoja roga i  lopatice i, često, otvora za karabiner te je obično izrađena od čelične legure. Kod posebno oblikovanih alata za penjanje u ledu ili kombinirano penjanje, lopatica se rijetko koristi i može biti zamijenjena čekićem (kladivom op.a.).

Rog: rog je oštri dio cepina koji koristimo za prikačivanje ili zamahivanje u snijegu ili ledu. Rog je također dio cepina koji koristimo pri samo-zaustavljanju. Cepine uglavnom određuje kut zakrivljenosti roga. (Kut zakrivljenosti roga je kut koji zatvara rog cepina prema drški cepina. Kut od 65° do 70° uvriježen je kod planinarskih (hodačkih op.a.) cepina dok je oštriji kut od 55° do 60° uobičajen kod tehničkih cepina i alata.

Lopatica: široka lopatica na cepinu koristi se uglavnom za urezivanje stopinki ili sjedala u snijegu ili ledu. Služi i kao držak pri samo-zaustavljanju.

Otvor za karabiner: otvor u glavi cepina koji koristimo za provlačenje karabinera ili uplitanje trake ili remena.

Držak: držak cepina uglavnom se izrađuje od aluminija, karbonskih vlakana ili čelika. Svaki materijal ima prednosti i nedostatke u kontekstu težine i jačine. Teži držači uglavnom su jači iako neki lagani materijali poput karbonskih vlakana vrlo kvalitetno zadovoljavaju potrebe za jačinom i izdržljivošću, iako su skuplji. Držak cepina može biti jedim dijelom presvučen plastikom ili gumom. Gumeni rukohvat omogućuje bolji stisak ali i otežava zabijanje cepina u zaleđenu površinu. Držak cepina može biti ravan ili zakrivljen. Cepini s ravnom drškom bolji su za zabijanje, samo-zaustavljanje ili izradu sidrišta, dok je zakrivljeni držak oblikovani za cepine koje koristimo kod tehničkog planinarenja i penjanja u ledu.

Šiljak: metalni vrh cepina koji ulazi u snijeg ili led. Uglavnom se koristi kao stabilizator ravnoteže pri hodanju na ledu ili snijegu, ne mnogo drugačiji od hodačkih štapova. Neki tehnički cepini nemaju šiljak no izrađuju vrh zarezujući u držak kako bi uštedjeli na težini. Na mnogim ledenim alatima šiljak je u potpunosti nestao s cepina što, osim što smanjuje težinu, povećava sigurnost kod korištenja cepina kao oslonca u ledenom penjanju. Ne zaboravite, šiljak se korištenjem tupi, stoga razmislite o načinima oštrenja istog.

Odabir dužine cepina

Proizvođači cepina danas uglavnom ih čine dostupnima u dužinskim razmacima od po 5 cm od 50 cm do 75cm. Za vas ispravna dužina cepina temelji se na vašoj visini (ali i konstituciji) te odabiru aktivnosti.

Odabir po visini (konstituciji)

Najpopularnija metoda odabira ispravne dužine cepine među planinarima je jednostavno držanje cepina u uspravnom stavu i u opuštenoj ruci pri čemu bi šiljak cepina jedva dodirivao pod. Moguće je da dvoje osoba iste

visine imaju različitu duljinu ruku pa u kontekst treba staviti i konstituciju tijela ali načelno, osobe do 1.70 m visine koriste cepine od 50-60cm, od 1.70 m do 1.80 m koriste cepine 60-70cm a osobe 1.80 na više 70-75 cm.

Odabir po aktivnosti

Aktivnost s kojom se planinar bavi uvelike određuje ispravnudužinu cepina. Cepini kraći od 60 cm uglavnom se smatraju tehničkim alatima i najbolji su za savladavanje strmina i vertikalnog leda. Kako su ti cepini kratki, ne pružaju mnogo snage poluge i često nisu ispravno oblikovani za samo-zaustavljanje. Obrnuto od toga, cepini iznad 70 m su predugački za tehničko savladavanje snijega ili leda ali su izvrsni za manje strme terene, sidrišta, veranje ili ispitivanje podloge na ledenjacima.

Ravnoteža

Pronaći ravnotežu između gore navedenih čimbenika je uglavnom za planinara najbolje. Ako planirate aktivnosti na manje strmim terenima, ledenjacima ili u veranju – koristite duži cepin. Ako penjete kuloare ili led, koristite kraće tehničke cepine ili ponesite obadva!

Oprez!

 Ako je cepin predugačak to otežava samo-zaustavljanje i šiljak može zapeti u snijegu i odbiti i okrenuti vas pri padu.

 Lakši cepini možda neće baš najbolje uspjeh prodrijet u zaleđene površine.

CEN ocjenjivanje

CEN certifikati mogu vam pomoći pri odabiru cepina. CEN (Comité Européen de Normalisation) je ustanova koja razvija i održava standarde opreme u Europi. Na cepinu potražite okrugli CEN otisak s velikim slovom B ili T. Hodački, osnovni, cepini označavaju se slovom B (basic) i uglavnom se radi o lakšim, jeftinijim i manje izdržljivim cepinima koji NISU predviđeni za tehničko planinarenje. Tehnički cepini i alati za ledeno penjanje nose oznaku T (technical) i uglavnom su teži, skuplji i izdržljiviji alati. Tehnički cepini za led nose odvojenu oznaku i vrlo je često da drška ledenog oruđa nosi oznaku CEN-B a glava CEN-B (tanji rog (nož op.a.) je i fleksibilniji i bolje ulazi u čisti led).

Traka za cepin:

Traka ili remen osiguravaju cepin za ručni zglob ili za pojas. Nezamjenjiva je u situacijama kad gubitak cepina znači i gubitak sigurnosti u planini. Smatra se OBVEZNIM korištenje trakice na cepinu kod prelaska ledenjaka, dugih kuloara ili prelaska dugih snježnih padina. No mnogi penjači odlučuju ne koristiti traku u određenim situacijama zbog mogućnosti ozlijede ili sporosti u napredovanju kada istu treba premještati s ruke na ruku. Odluka je u konačnosti vaša, ali na vođenim turama Vodič je taj koji donosi tu odluku za vas.

Izvor fotografija: www.raveltik.cz i www.petzl.com

Dorijan Klasnić