Snježna kraljica

Članovi Stanice planinarskih vodiča Zagreb redovito sudjeluju u pripremi i uređenju pristupnih planinarskih putova i osiguravanja gledatelja tijekom utrka svjetskog skijaškog kupa na Medvednici.

Organizacija
Kroz suradnju Hrvatskog skijaškog saveza i Hrvatskog planinarskog saveza, planinari redovito pripremaju i osiguravanju planinske pristupne putova za gledatelje koji na utrke skijaškog kupa na Sljemenu stižu autobusima iz smjera Zagreba i Hrvatskog zagorja. Izvršne zadaće na “Snježnoj kraljici” provode članovi SPV Zagorje, a u aktivnostima im se redovito pridružuju i planinarski vodiči naše i karlovačke stanice.
Suradnju u ime SPV Zagreb koordinira pročelnik.

Priprema

Vodiči i markacisti HPS-a uoči utrka Skijaškog kupa na Sljemenu pregledavaju pristupne putove od Činovničke livade, hotela “Snježna kraljica” i Ženskog sedla do gledališta i ciljne arene skijaške staze te odabire najbolje pravce kretanja za velike skupine ljudi. Postavljaju se putokazi za usmjeravanje gledatelja, a posebno izloženi i skliski djelovi puta uređuju se posipanjem piljevine. Pričuvne količine piljevine postavljaju se na lokacijama gdje je potreba za njima predviđena tijekom kretanja posjetitelja. Nakon utrke uklonja se otpad ostavljen u prirodi od neodgovornih posjetitelja te saniraju planinarski putovi.

Rad tijekom utrke
Na dane utrke vodiči HPS-a raspoređeni su u više timova te obavljaju svoje zadaće usklađeno s organizatorom utrke i drugim službama. Vodiči dočekuju gledatelje već na izlasku iz autobusa te pružaju dodatne korisne informacije za posjetitelje. Vodiči prate i usmjeravaju gledatelje te po potrebi na zahtjevnijim mjestima fizički pomažu nekim, za planinu, manje spremnim posjetiteljima da sigurno stignu do gledališta i nazad do autobusa. Pomoć u kretanju starijih, ponekad i invalidnih osoba, roditeljima s malom djecom i onima koji su na Medvednicu zimi došli u neprimjerenoj obući nezaobilazna je zadaća vodiča HPS-a. Vodiči također stalno prate stanje pristupnih putova i po potrebi saniraju nastale štete te dodatno osiguravaju podlogu posipanjem piljevine. Unaprijed pripremljen sustav komunikacije s Hrvatskom gorskom službom spašavanja te višegodišnje iskustvo tijekom skijaške utrke na Medvednici omogućava izuzetno brze reakcije u slučaju potrebe.