Projekti


Podrška ličkim vodičima

U travnju 2011. godine, Hrvatski planinarski savez je u suradnji s uredom Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Hrvatskoj započeo razradu projekta koji je za cilj imao obučiti 20 osoba na širem ličkom području te pružiti certifikat za planinarske vodiče i turističke pratitelje korisnicima od kojih je većina bila raseljena tijekom rata u devedesetim godinama ili pripadaju manjinskim ili na neki drugi način ranjivim skupinama na širem području Like.

S projektom se pristupilo natječaju za dodjelu donacija Julia Taft fondacije putom Veleposlanstva SAD-a, a isti je prepoznat kao kvalitetan i inovativan te je i prihvaćen ove jeseni u Washingtonu. Projektu se kao donator pridružio i ured Programa za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP) u Hrvatskoj priznajući razvojnu komponentu u obučavanju 20 ljudi iz Like za potencijalne djelatnike u pustolovnom turizmu. Ukupna vrijednost donacija prešla je 100.000 kuna te podrazumijeva kako obuku tako i potporu HPS-a budućem radu vodiča u Lici.

Temeljem ciljeva projekta, SPV Zagreb pruža podršku novim obučenim vodičima, članovima ličkih planinarskih društava, u njihovim nastojanjima za osnivanje stanice u Lici. Član SPV Zagreb, Marko Polić, postavljen je voditelja navedene aktivnosti dok s u u izvedbi iste sudjelovali članovi SPV Zagreb, Dorijan Klasnić, Davor Banić, Darko Luš i Dragutin Valečić.


maja pomazeVodiči SPVZ u podršci korporativnom projektu

Tijekom proljeća 2013. godine Stanici planinarskih vodiča Zagreba obratila se ugledna hrvatska tvrtka Karlovačka pivovara d.o.o. za stručnu pomoć pri izvođenju korporativnog projekta za djelatnike pivovare koji na svom radnom mjestu pokazuju izvrsnost i promociju vrijednosti koje kompanija podržava.

Projekt se sastojao od boravka 17 djelatnika tvrtke na planinskom području Srednjeg Velebita i Mosora te uspone i zajednička druženja u prirodi. Također, snimao se i film te zbirka profesionalnih fotografija za interne motivacijske potrebe pivovare, a vodiči SPVZ davali su stručnu podršku cijelome timu.

U radu na projektu sudjelovali su vodiči Davor Banić, Dorijan Klasnić, Alen Brezovec, Maja Grozdanić, Krešimir Milas i Kristijan Grubešić uz podršku kolege iz SPV Split. Dobra suradnja, stručnost naših kolega, užitak boravka u planinama djelatnika Karlovačke pivovare bili su ključ uspjeha projekta i nastavne kvalitetne donacije alpinističke opreme za potrebe vježbi stanice.


Bijele & Samarske StijeneVia Dinarica

Via Dinarica naziv je regionalnog projekta koji Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Bosne i Hercegovine, ujedno i nositelj projekta, provodi u partnerstvu s UNDP-om iz Hrvatske i Crne Gore. Provedbeni partner UNDP-a u Hrvatskoj je Stanica planinarskih vodiča Zagreb.

Projekt je potaknut uspješnim primjerom Via Alpina www.via-alpina.org koja je umrežavanjem osam država kroz EU fondove uspjela u razvoj regije uložiti značajna sredstva. Kako bi bili u mogućnosti osmisliti kvalitetan i relevantan projekt, temeljen na stvarnim potrebama i potencijalima područja, projektni tim odlučio je kroz period od lipnja do prosinca 2013. godine provesti terensko istraživanje i konzultirati se s relevantnim dionicima.

Stanica planinarskih vodiča Zagreb uključila se u projekt Via Dinarica kao provedbeni partner UNDP-a Hrvatska. Uspostavljen je tim koji će prohodati područje Dinarskog gorja u Hrvatskoj, prikupljati podatke o relevantnim lokalnim i nacionalnim čimbenicima u planinarstvu i šire. Organizirani obilazak puta kroz Hrvatsku izveden je od 28. rujna do 10. listopada 2013. godine.

Završetkom projekta osnovana je udruga “Via Dinarica Croatia” koja je od Stanice preuzela brigu oko cjelokupne inicijative.