Penjačke aktivnosti

Članovi SPV Zagreb provode raznovrsne penjačke aktivnosti te sudjeluju u realizaciji škola sportskog penjanja te ljetnim i zimskim alpinističkim školama koje se provode po programu HPS-a. U stanici se provode vježbe za sve vodičke standarde, na kojima se dodatno uvježbavaju penjačke vještine i postupci koji su potrebni za sigurno kretanje u stijeni.

Osnovni oblik edukacije za stjecanje vodičkog D standarda (“vodič na penjanje u stijeni”) je ljetni tečaj za vodiče u trajanju od 7 dana. Program školovanja u Vodičkoj službi HPS-a uvažava znanja i vještine stečene stručnim školovanjem u HPS-u, među ostalim i alpinističku edukaciju koja se provodi po programu Komisije za alpinizam HPS-a. Zbog sukladnosti programa, nakon završene ljetne alpinističke škole te uz druge propisane uvjete poput preporuke stanice i kvalitetnih dana, vodiči A standarda također mogu izravno pristupiti ispitu za vodički D standard.

Tijekom 2015. godine SPK Durango u partnerstvu sa SPV Zagreb organizira ljetnu alpinističku školu uz povlaštenu cijenu školarine za članove Stanice. Škola uključuje osposobljavanje za penjanje kratkih opremljenih, dugih sportskih (opremljenih) i dugih alpinističkih (neopremljenih) smjerova. Vodičima A standarda takva edukacija omogućava stjecanje, obnavljanje i proširivanje penjačkih znanja i vještina te uvjeta za polaganje ispita za vodički D standard.

Kroz suradnju i dogovor sa SPK Durango, članovima SPV Zagreb omogućene su sljedeće pogodnosti:

  • popust u penjačkoj dvorani Fothia Zapad – cijena mjesečne ulaznice za članove SPV Zagreb je 150 kn
  • popust na školarinu u ljetnoj alpinističkoj školi SPK-a Durango – školarina za članove SPV Zagreb je 1000 kn
  • popust na školarinu u školi sporskog penjanja SPK-a Durango – školarina za članove SPV Zagreb je 800 kn