Planinarske škole

Opća planinarska škola temeljni je oblik školovanja u Hrvatskom planinarskom savezu (HPS). Opća planinarska škola predstavlja osnovu za školovanje svih kadrova u organiziranom hrvatskom planinarstvu zbog stjecanje općih znanja i vještina iz područja planinarstva. Njezin jedinstveni program omogućava jednoliko i kvalitetno pripremanje kadrova za nastavak školovanja, a svim polaznicima daje osnovu za siguran i svrsishodan boravak u planinama i djelovanje unutar planinarske udruge, u skladu sa željama pojedinca i sredine u kojoj djeluje.

Na području djelovanja SPV Zagreb svake se godine redovno odvijaju neke od najkvalitetnijih planinarskih škola u Hrvatskoj. One su u pravilu prilagođene članstvu, afinitetima te usmjerenjima pojedinih planinarskih društava, a provedbom programa školovanja u HPS-u polaznici tih škola stječu širok spektar planinarskih znanja, vještina i iskustava.

Vodiči HPS-a nezaobilazni su sudionici u planinarskoj edukaciji i vrlo često vode planinarske škole ili na njima sudjeluju kao instruktori i predavači. Stanica planinarskih vodiča HPS-a redovito pomaže planinarskim društvima i klubovima u organizaciji i provođenju škola, naročito u manjim društvima koja školu izvode povremeno. Članovi SPV Zagreb redovito sudjeluju u izvedbi planinarskih škola u svim najaktivnijim planinarskim društvima u Zagrebu i okolici (Velebit, Željezničar, Kapela, Zagreb-Matica, Japetić, Pinklec, Gorščica, Horizont VG, Lipa Sesvete, Zaprešić, Sisak itd.)

Članovi SPV Zagreb redovito sudjeluju i u izvedbi specijalističkih planinarskih škola i tečaja (ljetne i zimske alpinističke škole, tečaji sportskog penjanja, visokogorske škole)