Obilaznica Vila Velebita

Planinska satnija VelebitMemorijalna planinarska obilaznica »Vila Velebita« bit će otvorena u spomen na Planinsku staniju Velebit (PSV) koja je u Domovinskom ratu branila najveću i najljepšu hrvatsku planinu. U sastavu satnije bili su dragovoljci i domoljubi s bogatim planinarskim, alpinističkim i speleološkim iskustvom koji svoje su znanje nesebično dali u obranu domovine. S opremom koju su ranije koristili u svjetskim velegorjima, planinari su četiri godine živjeli na Velebitu, organizirani kao u visokogorskim ekspedicijama. Planinska satnija Velebit, prepoznatljiva po znaku runolista, bila je jedna od najspremnijih postrojbi u Domovinskom ratu. Djelovala je kao posebna postrojba pod izravnim zapovjedništvom glavnog stožera Hrvatske vojske.

Obilaznica se sastoji od tri etape, organizirane prema ratnom putu Planinske satnije Velebit na području Nacionalnog parka »Paklenica« i Tulovih greda. Za prolazak cijele obilaznice potrebno je 5 dana, s mogućnošću noćenja u planinarskom domu »Paklenica« te planinarskim skloništima »Struge«, »Ivine vodice«, »Vlaški grad« i »Dušice«.

Autor projekta obilaznice je branitelj, vodič instruktor i markacist Željko Avdagić – Deda. Potporu projektu memorijalne planinarske obilaznice “Vila Velebita” dali su Ministarstvo branitelja, Nacionalni park Paklenica, Park prirode Velebit i Hrvatski planinarski savez.

Tijekom 2015. godine SPV Zagreb provodi sve potrebne aktivnosti na uspostavi obilaznice, nakon čega Stanica svu dokumentaciju i brigu za daljnje aktivnosti predaju PDS Velebitu. Naravnu uz Dedinu suglasnost.