Edukativne zimske planinarske ture u NP Risnjak

Edukativne zimske planinarske ture u Nacionalnom parku Risnjak s vježbama zimskog planinarenja usklađenim s UIAA standardima

Tijekom siječnja i veljače 2013. godine Stanica planinarskih vodiča Zagreb vikendima organizira zimske edukativne planinarske ture u Nacionalnom parku Risnjak.

Ture su prilagođene za planinare koji posjeduju planinarsko iskustvo te koji su uspješno završili opću planinarsku školu HPS-a ili neki drugi tečaj ili školu u sklopu sustava školovanja Hrvatskog planinarskog saveza. Uz planinarsko iskustvo, uvjet za sudjelovanje je i opremljenost adekvatnom odjećom i obućom te potrebnom opremom za zimsko planinarenje. Ture su namijenjene prvenstveno članovima planinarskih društava i klubova udruženih u Hrvatski planinarski savez koji djeluju na širem zagrebačkom području.

Članovi Vodičke službe HPS-a u sklopu tura provodit će edukaciju planinara usklađenu s UIAA standardom Winter Mountain Walking and Snowshoeing. Sudionici tura upoznat će se s načinom pravilnog korištenja zimske planinarske opreme (cepin, dereze, krplje) te u kontroliranim i osiguranim uvjetima proširiti iskustvo o planinarenju u zimskim uvjetima. Unutar programa, uz stručno i sigurno vođenje, predviđena je i izrada zimskih skloništa (bivaka, iglua), samoosiguranja i osnovnih naveza i rukohvata te najatraktivnije od svega, simulacija noćenja u šatoru na visini i u snijegu.  Ture su dio suradnje Stanice planinarskih vodiča Zagreb s Javnom ustanovom Nacionalni park Risnjak.